Blog # 2 Productiviteit als statussymbool

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 08:30

Wordt jouw eigenwaarde bepaald door het werk wat je verzet? Beoordeel je andere mensen op basis van hun prestaties? Hiermee zou je jezelf en anderen wel eens tekort kunnen doen. Hoe is dit zo gegroeid? Wat draagt hier aan bij? Maar ook: hoe kunnen we hier (indien gewenst) verandering in brengen?
In een drietal blogs gaan we in op productiviteit als statussymbool. Benieuwd geworden? Lees hieronder verder.

Herken jij het volgende scenario? Je komt een bekende tegen en vraagt hoe het met hem of haar gaat, en krijgt binnen no time het antwoord: “goed, druk.” Een korte en krachtige reactie. Alles is gezegd, toch? Bekruipt jou dan ook weleens het gevoel dat je had willen doorvragen? Echt horen hoe het met de ander gaat. Dit komt mij in ieder geval erg bekend voor. Het wordt niet verwacht dat je binnen no time alles over jezelf vertelt. Maar het gaat mij vooral om het druk zijn. Dat dit in één adem genoemd wordt met dat het goed gaat. 

Nu ik dit schrijf, herken ik de spanning rond mijn longen, van mijn gejaagdheid. Voor mij was werken, daarnaast een master volgen en tegelijkertijd betrokken zijn bij werkgroepen en commissies, bijna vijf jaar "normaal". In combinatie met sociale activiteiten en sporten vulde ik er mijn dagen mee. Kortom: druk! Op de één of andere manier overkwam deze agendavulling mij. En hoe langer ik dit deed, hoe meer ik mijn identiteit en persoonlijkheid hieraan ging ontlenen. 

Wat is hier eigenlijk erg aan? Door dit patroon van druk zijn, had ik onbewust mijn persoonlijkheid en eigenwaarde voor een groot deel gebaseerd op alles wat ik deed. Ik hield de ballen goed in de lucht, tót ik long-Covid kreeg.
Ik kreeg het niet meer voor elkaar. Mijn fundering viel weg. Mijn zelf aangemeten eigenwaarde verdween, toen ik al die activiteiten niet meer uit kon voeren.

Rond de zomer van 2022 ben ik - met ondersteuning - mezelf dieper in de ogen gaan kijken. Op onderzoek gegaan om nieuwe gewoontes eigen te maken. Om te oefenen om mijn identiteit niet langer aan bezigheden te koppelen. Voor een completer beeld dan ‘druk zijn’. Was dit voor mij de keerzijde van productiviteit? Ja, ik ontleende een gevoel van status aan wat ik deed. Ik had veel te doen, was bezig om mijn carrière vorm te geven. Ik deed er op die manier toe en daar werd ik blij van. En volgens mij ben ik niet de enige.

In toenemende mate zijn we in onze westerse maatschappij productiviteit gaan zien als statussymbool. Voor mensen met een volle agenda die vol bevlogenheid presteren, hebben we vaak ontzag. Eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, discipline en betrouwbaarheid staan ook in mijn lijst van na te streven waarden. Tegen lichamelijke en mentale grenzen oplopen, en hier overheen gaan, zijn we gaan zien als iets wat normaal is. Maar nu vind ik dat niet meer normaal.
Door middel van drie blogs met als overkoepelend thema: “productiviteit als statussymbool”, neem ik jullie mee in dit thema. Van overdenkingen tot mogelijkheden om je ertoe te verhouden.

Benieuwd geworden wat Lichaamswijzer voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Maak er een mooie dag van!

Wouter.

 

Meer lezen/luisteren?
TedTalk
Too busy for productivity | Carlin Daharsh
Monitor Arbeid TNO, innovation for live

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jehanne
6 maanden geleden

Ja, toen ik ongeveer net zo oud was als jij nu ontleende ik zeker eigenwaarde aan wat ik allemaal deed. Toen de kinderen kwamen wilde ik ook door blijven werken en sporten. Het ging lang " goed" Tot er op mijn werk onverkwikkelijke dingen gebeurden en ik overwerkt thuis kwam te zitten....Een harde maar leerzame les. Veel eerbaarheid bij je verhaal dus Wouter.